Nieuwsarchief

Er zijn heel wat berichten in het archief geplaatst. Deze zijn niet meer zo actueel, maar wel leuk om nog eens terug te lezen.

Blader er maar eens door, of zoek op een bepaalde periode. Lees ze.
Filter overzicht

Frank's beleving Challenge Roth

25 augustus 2016 door Frank van Laere

Hier mijn verslag van Challenge Roth, het is een heel verhaal geworden maar het was ook een lange dag.
Hoe het begon:
Vorig jaar meegedaan aan de triathlon Vitoria en na afloop besloten om in 2016 te kiezen voor wat kortere wedstrijden om meer tijd over te hebben voor andere dingen. Maar dan zie je op FB dat de inschrijving voor Challenge Roth geopend wordt, de grootste hele triathlon van Europa die ook op mijn wenslijst staat. De kans dat je kunt inschrijven is al erg klein en aangezien Monique en ik samen mee willen doen is de kans nog kleiner. Dus besloten om ieder jaar proberen in te schrijven en maar kijken wanneer het lukt. Met slechts een I-padje en een krakkemikkige WiFi was het meteen bingo! Beiden ingeschreven, en een prachtig vooruitzicht.
De trainingen:
Normaal ben ik altijd wel een aantal weken uit de roulatie vanwege blessures. Deze keer heb ik gelukkig alle trainingen die in mijn 20 weken schema stonden uit kunnen voeren. Helaas wel last gehad van een niet overgaande schouderblessure (slijmbeursontsteking) en een gaatje in mijn middenrif waardoor ik vaak moeite heb om eten en drinken binnen te houden. Was wel bang dat dit me tijdens de wedstrijd op zou breken.
De dagen voor de wedstrijd:
Een week voor de wedstrijd naar Heuer gegaan, een gehuchtje op steenworp afstand van de zwemstart. We staan daar met de caravan op een door Gasthof Rugblick geïmproviseerde camping, hele vriendelijke eigenaren die alles doen om het voor ons zo aangenaam mogelijk te maken. Zo transformeren ze het slachthuis zelfs tot een douche/afwasruimte! 
Challenge Roth heeft het snelste parcours van de wereld, maar na het fietsparcours verkend te hebben dacht ik daar anders over. Het viel vies tegen; klimmetjes, vals plat, wind of gewoon slechte benen? Ik had voor mezelf een toptijd in mijn hoofd maar die had ik alweer bijgesteld!
Heel de omgeving is een week voor de wedstrijd al helemaal in de ban van de wedstrijd, alles hier is TRIATHLON. Er wordt in Roth, waar de finish is, een compleet dorp opgebouwd met een finish arena (kunnen 10.000 toeschouwers in), tent voor de briefing en pastaparty voor 4.000 deelnemers, expo met honderden kraampjes en zelfs een Tiroler Stube.
De spanning begint te stijgen zodra de startbescheiden opgehaald zijn en alles klaargelegd wordt voor de wedstrijd. Ondanks dat dit de derde hele triathlon wordt blijf ik nerveus.
Challenge-Day:
Om 4:00 uur gaat de wekker, met enige tegenzin een havermoutpap, energiereep en een half litertje sportdrank naar binnen gewerkt. Dan lopend naar de zwemstart, nog even de bandjes van de fiets op spanning gebracht en de tasjes met loop en fietspullen ingeleverd. Afscheid genomen van Monique, die drie kwartier eerder van start gaat, en elkaar veel succes gewenst.
Zwemmen:
Om de vijf minuten starten 200 deelnemers en ik zit gelukkig in een late startgroep. Ik ben geen goede zwemmer dus ik ben blij dat er maar 800 zwemmers over me heen kunnen komen. Heel relaxed ga ik het water in en zoek een goede positie. BANG een kanon schiet ons weg en ik begin aan de 3800 meter. Zonder al te veel ruzie vliegen de meters voorbij en zit ik al bij het eerste keerpunt. Hoe is het mogelijk geen last van mijn schouder, zal het de adrenaline zijn? Ik hoor en zie de 25.000 toeschouwers die ons aanmoedigen. Kippenvel onder water en niet van de kou! Het volgende keerpunt alweer gerond en ik zie de finish al, wat gaat het snel voorbij. Door vrijwilligers wordt ik de kant op geholpen en ga de wisseltent in. Sokken en fietsschoentjes aan, even een sanitaire stop maken en dan op naar het volgende onderdeel!
Zwemtijd: 1:20:58 (is mijn snelste triathlontijd)
Fietsen:
Weinig wind en 18 graden, prima condities! De eerste kilometers gaan dan ook als een speer en haal de een na de ander in, dat geeft een heel goed gevoel. Drinken en eten doe ik in kleine hoeveelheden tegelijk om te proberen alles binnen te houden, gaat goed nog geen maagproblemen. De eerste beklimming van 10% bij Greding is fantastisch, het publiek schreeuwt je omhoog. Bij een afdaling met haarspeldbochten zie ik voor mij twee deelnemers in volle vaart de strobalen ingaan, dan wordt je toch ook even voorzichtiger. Ik nader de Solarberg, het hoogtepunt van het fietsparcours. De weg wordt tijdens de beklimming steeds smaller door het vele publiek, je denkt "ik kan hier niet doorheen" maar ze laten net genoeg ruimte voor een fiets. Wat een belevenis om door zo'n aanmoedigende menigte heen te fietsen, dat geeft je veel kracht. De eerste ronde zit erop met een gemiddelde van meer dan 33 km/u, dat belooft een toptijd!
Helaas in de tweede ronde gaat het tempo flink terug, de wind trekt aan en je hebt hem natuurlijk op de rotste punten tegen. Ook de kracht in de benen wordt minder, teveel gegeven in de eerste ronde? Helaas is een groot gedeelte van het publiek naar het loopparcours vertrokken, maar toch bleven een aantal fietsfanaten je trouw aanmoedigen, of hadden ze al zoveel bier op dat ze niet meer op konden staan?
Ik was blij dat na 180 km en 1400 hoogtemeters Roth in zicht was en ik zo mocht gaan lopen. De laatste meters nog even de beentjes gestrekt en rustig de wisselzone ingefietst. Heerlijk, je fietst wordt door een vrijwilliger in ontvangst genomen en weggezet, je voelt je net een pro.
Fietstijd: 5:30:23 (32.7 gemiddeld) en alweer een beste tijd ever!
Lopen:
Ik was een beetje bang dat ik teveel had gegeven tijdens het fietsen maar dat bleek niet zo te zijn. De eerste kilometers liepen lekker, zo net boven de 10 km/u. Als ik dit toch eens vol kan houden. Onderweg hoorde ik van Maryvonne van den Berg, ze was als toeschouwer gekomen, dat Monique al voorbij was. Dat geeft je een goed gevoel. Omdat de temperatuur behoorlijk opgelopen was en ik erg veel zweet moet ik enorm veel drinken en gebruik ik ook zouttabletten om de mineralen aan te vullen. Helaas vond mijn maag het niet leuk om veel drank binnen te krijgen en begon te protesteren en duwde bij meerdere drankposten de drank weer terug naar buiten. Ik was hier al bang voor geweest, ik was niet misselijk en had geen buikpijn maar ik moest gewoon elke keer overgeven. Toch weer gelletjes en water erin proppen om te zorgen dat ik niet uitdroogden te weinig energie binnenkreeg. Het parcours was geestelijk erg zwaar, zo'n 30 km over een onverhard pad langs het kanaal met af en toe een uitstapje omhoog naar een dorpje. Gelukkig was er ook hier veel publiek en had je nagenoeg overal medestrijders als tegenligger. Monique nog twee keer tegengekomen, ze was erg herkenbaar met haar flitsende triathlonpakje! Gelukkig zat ze ook nog in de race. Het tempo daalde gedurende de wedstrijd, een marathon lopen na 180 km fietsen is toch best wel zwaar. Ik had me voor genomen vooral NIET te gaan wandelen, als ik daar aan begin dan is het over. Gelukkig is me dat gelukt, ik heb me wel bij iedere drankposten even de tijd gegund om rustig te kunnen drinken. 
Roth is weer in zicht, ik begin af te tellen. Ik weet dat als je Roth binnenkomt het nog maar drie kilometer is met een venijnig klimmetje op de markt. Mezelf opgepept met het idee straks door die arena gevuld met 10.000 toeschouwers te lopen, nog even doorbijten. En dan is het zover, ik loop het stadion binnen hoor mijn naam omroepen en al die schreeuwende toeschouwers, een heerlijk gevoel gaat door je heen, weg pijntjes en vermoeidheid. Heerlijk Monique staat me onder de finishboog op te wachten, wat wil je nog meer!
Even douchen en lekkere broodjes en pasta eten en dan zelf ook naar het stadion gegaan om daar de laatste deelnemers binnen te schreeuwen en te genieten van de de hele ambiance en de slotvuurwerkshow.
Looptijd: 4:29:47 ook al mijn beste triathlontijd!

 
Wat een prachtige wedstrijd, ben zo blij met mijn eindtijd van 11 uur en 30 minuten. Een paar jaartjes ouder en 12 minuten sneller of zal het toch aan het parcours, publiek en 7000 vrijwilligers gelegen hebben?


Plaats een reactie

Reactie op

*
*
Evelien vander Schoot 2 september 2016 10:52
Frank je bent een kanjer! Super super goed!

 
Beste TRR leden, In verband met het coronavirus is er besloten om de trainingen van de TRR tenminste t/m 1 april niet door te laten… Meer >
 
Het zal niemand ontgaan zijn dat Noord Brabant een van de regio's is waar de besmetting van het corona virus het grootst is. Omdat… Meer >
 
www.tilburgroadrunners.nl
Al ingeschreven voor de Kruikenloop? Meer >
 

Attilarun 8 maart a.s.

01 februari 2020
De Attila Run is al vele jaren bekend als een goede voorbereiding op een voorjaarsmarathon. Op 8 maart kun je testen hoe je ervoor… Meer >
 
Op 10 februari houden we een bijeenkomst voor de mensen die afgelopen jaar lid zijn geworden van de TRR en voor hen die hebben… Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
31-03-2019 Meer >
 
31-03-2019 Meer >
 
 
 
 
 
03-03-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
29-01-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
23-12-2018 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
30-10-2018 Meer >
 
30-10-2018 Meer >
 
 
 
 
 
 
30-09-2018 Meer >
 
 
 
 
 
09-09-2018 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
31-07-2018 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
28-02-2018 Meer >
 
28-02-2018 Meer >
 
28-02-2018 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
10-12-2017 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
31-10-2017 Meer >
 
 
 
 
 
04-10-2017 Meer >
 
01-10-2017 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
31-07-2017 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
30-05-2017 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
01-03-2017 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
30-01-2017 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
30-11-2016 Meer >
 
30-11-2016 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
08-11-2016 Meer >
 
 
 
 
30-10-2016 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
01-07-2016 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
30-03-2016 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
01-03-2016 Meer >
 
 
01-03-2016 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
30-10-2015 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
25-09-2015 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
01-06-2015 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
28-05-2015 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
24-03-2015 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
informatie Privacyverklaring Adverteren
Terug naar boven