Nieuwsarchief

Er zijn heel wat berichten in het archief geplaatst. Deze zijn niet meer zo actueel, maar wel leuk om nog eens terug te lezen.

Blader er maar eens door, of zoek op een bepaalde periode. Lees ze.
Filter overzicht

Mijn eerste marathon

29 mei 2017 door 
www.tilburgroadrunners.nl
Ik loop nu ruim 8 jaar hard maar had nooit de wens een marathon te lopen. In oktober 2016 liep ik de halve in Amsterdam en toen zei ik nog tegen een vriend die daar zijn eerste hele liep: “Mij niet gezien, veel te ver!”. Toen bleek dat er in Tilburg voor het eerst een marathon georganiseerd zou worden, kriebelde het toch licht, want je eerste lopen in je thuisstad, dat is bijzonder! Maar ik vergat het alweer, totdat ik met de voorbereiding van de TRR-nieuwsbrief van januari bezig was. Daarin kwam een artikel over de gezamenlijke langzame lange duurlopen georganiseerd vanuit TRR ter voorbereiding op de eerste Tilburgse marathon. Op oudejaarsdag mailde ik Harrie Wijnans of er nog plek was in de groep. Zo nee, geen probleem, zo ja, dan zou ik altijd nog kunnen beslissen of ik zou gaan meetrainen. Er was nog plek en ik besloot er voor te gaan, want hoeveel gemakkelijker kan het je gemaakt worden: marathon in je eigen stad, met een schema van 57 trainingen en onder begeleiding!
 

Persoonlijke records sneuvelen

Ton Rosenberg organiseert in zijn ToRosMa-groep met veel passie iedere zondagochtend een duurloop volgens het trainingsschema ter voorbereiding op de marathon. De eerste duurloop was op 15 januari, 4,5 maand voor de marathon op 28 mei. Het vroor en het was glad. Desondanks met een grote groep van zo’n 35 man de 1,5 uur (15 km) volbracht. Dit was nog prima te doen, mijn uitdaging zou pas beginnen boven de 23 km of 2 uur. De stap die ik nu moest zetten, was het omlaag brengen van mijn tempo naar 6.20 minuten per kilometer en dit vlak kunnen lopen. Erg wennen! De weken erna zijn we steeds langere afstanden gaan lopen. Op 26 februari liep ik voor het eerst meer dan 2 uur aan een stuk. En op 12 maart gingen we over de 24 km heen, vanaf toen dus week na week nieuwe persoonlijke records op tijd en afstand! Heerlijk om iedere week de progressie te voelen.

Het weer bleef relatief koud. Op 22 januari startten we bij een temperatuur van -7 graden! De weken erna bleef het fris. Ik denk dat we slechts een stuk of 3 echt warme duurlopen hebben gelopen. Dat vond ik jammer, omdat de warmte vaak van invloed is op mijn prestatie en je nu eenmaal niet weet hoe de temperatuur zal zijn op 28 mei, maar ik wel op de warmte voorbereid wil zijn.

Een van de warme duurlopen was de run georganiseerd door Runnersworld op 9 april, tevens mijn allereerste loop van 30 km! Echter heerlijk gelopen toen, en trots dat ik 30 km aan een stuk had volbracht. Bizar om te denken dat je slechts 7 weken na je allereerste 30 km run ooit, gewoon de volle 42,195 km gaat lopen!
 

Bosche Bollenloop

Tijdens de prachtige routes, uitgestippeld door Ton, liep ik veelal op plekken waar ik nog nooit op deze manier geweest was. Er bleek in de nabije omgeving nog zoveel moois te ontdekken. We zijn zo’n beetje overal geweest: in de bossen achter het Trappistenklooster, Gorp en Roovert, Oisterwijkse Bossen en Vennen, Kampina, Leemkuilen, Beekse Bergen, Efteling, Loonse en Drunense Duinen. In plaatsen als Goirle, Hilvarenbeek, Haghorst, Moergestel, Oisterwijk, Berkel-Enschot, Udenhout, Biezenmortel, Vught en Den Bosch.

Die laatste run was mijn favoriet: de Bosche Bollenloop op 7 mei. ’s Ochtends om 7 uur vertrokken we vanaf Station Tilburg, al rennend op ‘bedevaart’ naar de St. Jan in Den Bosch en vervolgens gezamenlijk een welverdiende Bosche bol verorberen. Daarna terug met de trein.
 

Tons wil is wet

Natuurlijk had Ton de leiding. Soms liepen we voor Ton uit maar kenden we de route niet. Steevast klonk het dan uit zijn mond: “Dan moet je maar achter de pacer blijven!”. Rien heeft op de fiets met zijn waarschuwingsfluitje de groep vele veilige kilometers laten lopen.

Toen de duurlopen langer werden, ben ik met gelletjes en een running belt gaan oefenen. Later kwamen daar de winegums bij. Zo kon ik uitproberen hoe strak mijn gordel moest zitten, hoe ik al lopend een gelletje eet of water drink, en op welk moment ik moet bijtanken. Uitstekende generale repetitie.
 

Trainingsschema

Tussen de lange langzame duurlopen door, hield ik me strikt aan mijn schema. Dit schema bestond uit 3 keer in de week lopen, en dat is echt het minimum voor een marathon. Het liefst had ik nog een 4e keer in de week mijn hardloopschoenen aangetrokken. Meestal iedere dinsdag- en donderdagavond liep ik voor mijzelf. Het liefst loop ik in het bos, maar in de donkere wintermaanden is dat lastig. In voorgaande winters liep ik soms maar 1 keer in de week, vanwege de weersomstandigheden. Nu echter had ik een doel en zou ik de straat op gaan ook! Om me ook voor de doordeweekse donkere avondlopen te motiveren, heb ik volgens de afstanden en tijden in het trainingsschema routes uitgezet naar bekende Tilburgse plekken: Paleis-Raadhuis, Piushaven, 013, De Pont, Hasseltse Kapel, Textielmuseum. Erg leuk en uitdagend was dat. Iedere run van de 57 trainingen registreerde ik vervolgens met resultaat en foto op Strava en Instagram, wat voor mij ook weer motiverend werkte.

De langste langzame duurloop op 30 april vond ik de lastigste. Na de 35 km volbracht te hebben (in 220 minuten), voelde ik mijn bovenbenen en knieën best wel. Het is op dat moment lastig in te schatten wat dat betekent. Toch even schrikken. Er moet immers nog ruim 7 km aangeplakt worden! Was dit al de man met de hamer? Ga ik het wel redden straks? Ik wil immers de marathon wel uitlopen, opgeven is geen optie. Zoveel vragen wanneer je nog nooit een marathon hebt gelopen.

Na dit afstandsrecord zijn we als groep langzaam gaan afbouwen om krachten te sparen voor de grote dag op 28 mei. De laatste drie zondaagse duurlopen gaan terug in tijd naar 180, 120 en 60 minuten.

En dan is het bijna zover. 837 trainingskilometers in de benen dit jaar. Vooraf zelf wat meer koolhydraten eten en vooral goed drinken. Een warme 24 graden staat in de eerste voorspelling voor 28 mei. Maar hoe dichterbij we komen, hoe hoger de temperatuur. 28, 31, 33 graden! Wat gaat dat worden? Als het nu maar niet wordt afgelast! De vrijdag voor de marathon zou bekend gemaakt worden of de race zou doorgaan. De spanning bij mij, en met mij vele andere lopers uit de groep, was te snijden. Gedachten flitsten door je hoofd, wat als het wordt afgelast, na 4,5 maand voorbereiding?! Gelukkig zorgen om niets. De start was met een uur vervroegd, en sponsposten waren toegevoegd. Achteraf gezien: de organisatie door Runnersworld Tilburg was perfect.
 

28 mei 2017: 42,195 km

Dat het warm zou worden, was een feit. Het doel van mijn eerste marathon was uitlopen. Geen tijd in gedachten, dus ook geen druk. “Gewoon” zonder problemen de finish halen. Ik wist immers niet wat ik kon verwachten vanaf 35 kilometer. Ik besloot met de pacers van eindtijd 4.15 mee te lopen. In het startvak bleek dat enkele andere loopmaatjes van de ToRosMa-groep dezelfde gedachte hadden. Met Kristel, Floortje, Ad en Ruud (op foto v.l.n.r.) liep ik om 8.30 uur met de 4.15 pacers weg, dus in een lekker ontspannen tempo van 6.04 minuten per km. Na een drankpost lieten we de pacers langzaam achter ons, zonder het tempo echt op te voeren. Dat ging lekker zo tot in de Reeshof. Zelfs op het saaie Vossenberg zonder publiek langs de kant. Ik heb erg geprofiteerd van de vele sponsposten (armen, gezicht en nek nat maken en de spons boven mijn hoofd uitknijpen) en van de relatief bewolkte eerste helft van de wedstrijd. En vanaf het 11 kilometerpunt heb ik circa iedere 5-6 kilometer een gelletje genomen. Bij de drankposten koos ik voor sportdrank (deze wandelend opgedronken om voldoende binnen te krijgen) of water om mijn spons weer te bevochtigen.

Toen werd het zonniger en warmer, maar eenmaal in de Reeshof stond er weer veel publiek langs de kant en dat werkte ook motiverend! Al die applaudisserende mensen! Vanaf ongeveer het 30 kilometerpunt zijn Kristel en ik iets gaan versnellen, eigenlijk onbewust, omdat het zo lekker ging. Dan kom je aan bij het 35 kilometerpunt. Alles nog prima, ok, zere benen, maar het aftellen begint. Ik besef dat ik langer en verder loop dan ooit tevoren. En ik praat nog, ik lach nog, ik plan de rest van de route in mijn hoofd, en bedenk wanneer ik mijn laatste gelletjes ga nemen. Mijn benen lopen door op de automatische piloot want de positieve gedachten zijn sterker.

Nog maar 5 km, 4, 3. We lopen richting de Vijfsprong, hartje centrum. Ik word steeds enthousiaster. Daar staan mijn partner Michiel en vrienden van Kristel te juichen. Prachtig! Ik ga het gewoon doen! De marathon uitlopen! Bij Kristel en mij stijgt de adrenaline. Nog maar een paar kilometer. We tellen af. We lopen de Hoogvensestraat in en zien in de verte de Katterug. Nog maar een paar honderd meter! Dan komt het Piusplein in beeld, en dan al snel de finishlijn. Nog even versnellen en met emotie, een big smile en al juichend de finishlijn over! We did it! I did it! 42,195 kilometer gelopen in 4.12.39. Heel erg tevreden!

Mijn medaille heb ik laten graveren en trots de rest van de dag om mijn nek gehouden.

Nu ik dit stukje schrijf is het een dag later. Dat euforische gevoel is er nog altijd. Ik denk aan de hoogtepunten van de weg naar mijn eerste marathon. De geweldige bezieling van Ton, de vele nieuwe loopvrienden die ik heb leren kennen, de wekelijkse records op tijd en afstand, het besef dat ik dit alles en iedereen zal missen nu ons avontuur ten einde is.

Nu weet ik hoe het voelt. Nu weet ik dat ik enorm heb genoten. Van de hele voorbereiding en van de dag zelf. Nu weet ik ook dat het niet bij 1 marathon blijft. En dat ik onder de 4 uur wil lopen. En vooral dat ik op zondagochtend weer aansluit bij de ToRosMa-groep als het even kan! (Ik zie nu dat Ton op 11 juni al een 15 km run heeft gepland, het gaat weer kriebelen...)

Plaats een reactie

Reactie op

*
*
Maike 1 juni 2017 18:46
Trots op mijn grote broer! :)

 
Algemene Ledenvergadering De Algemene Ledenvergadering van de vereniging is gepland op maandag 11 mei 2020. Deze vergadering gaat in… Meer >
 
Beste TRR leden, Zoals waarschijnlijk iedereen wel heeft meegekregen is er i.v.m. het coronavirus door de regering bepaald dat de… Meer >
 
Beste TRR leden, In verband met het coronavirus is er besloten om de trainingen van de TRR tenminste t/m 1 april niet door te laten… Meer >
 
Het zal niemand ontgaan zijn dat Noord Brabant een van de regio's is waar de besmetting van het corona virus het grootst is. Omdat… Meer >
 
www.tilburgroadrunners.nl
Al ingeschreven voor de Kruikenloop? Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
28-04-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
31-03-2019 Meer >
 
31-03-2019 Meer >
 
 
 
 
 
03-03-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
29-01-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
23-12-2018 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
30-10-2018 Meer >
 
30-10-2018 Meer >
 
 
 
 
 
 
30-09-2018 Meer >
 
 
 
 
 
09-09-2018 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
31-07-2018 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
28-02-2018 Meer >
 
28-02-2018 Meer >
 
28-02-2018 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
10-12-2017 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
31-10-2017 Meer >
 
 
 
 
 
04-10-2017 Meer >
 
01-10-2017 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
31-07-2017 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
30-05-2017 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
01-03-2017 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
30-01-2017 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
30-11-2016 Meer >
 
30-11-2016 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
08-11-2016 Meer >
 
 
 
 
30-10-2016 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
01-07-2016 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
30-03-2016 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
01-03-2016 Meer >
 
 
01-03-2016 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
30-10-2015 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
25-09-2015 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
01-06-2015 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
28-05-2015 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
24-03-2015 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
informatie Privacyverklaring Adverteren
Terug naar boven