Nieuws

Victorie in Vitoria

29 juli 2018 door Monique Haans
www.tilburgroadrunners.nl

Nog nooit ben ik zo zenuwachtig geweest voor een wedstrijd. Ben ik wel goed genoeg getraind, kan ik wel een marathon lopen met mijn gevoelige achillespezen en weinig kilometers in de benen?

Vanaf januari krijg ik last van mijn linkervoet gevolgd door gevoelige achillespezen. In maart/april wordt mijn linker achillespees erg dik en om een ontsteking te voorkomen krijg ik 9 weken voor de wedstrijd het advies om 2 weken niet te lopen en daarna weer rustig op te bouwen.

Volgens het trainingsschema zou ik nu rond de 25 km moeten lopen. Hoe krijg ik het nog voor elkaar om voldoende te trainen en de marathon te lopen met een lijf wat zo tegensputtert? Gelukkig gaat het fietsen en zwemmen heel erg goed, dat is dan weer een voordeel van de triatlon sport. Sinds een tijdje doe ik ook aan krachttraining wat ik erg leuk vind en mijn energie in kwijt kan. Gelukkig pakken de twee weken looprust goed uit en de pijn in mijn voet is volledig weg en mijn achillespezen voelen een stuk beter. Vanaf half mei kan ik weer rustig gaan opbouwen. Nog zes weken te gaan!

Een week voor de wedstrijd vertrekken we naar Spanje om nog wat licht te trainen, sfeer te proeven en vooral veel te rusten en te slapen. Op donderdag gaan we naar Vitoria om onze startnummers te halen en we ontmoeten teamleden van het Dare2tri team van Alex de Boer. Drie Canadese en een Duitse triatleet en natuurlijk Brook Brown, de vrouw van Alex die deze wedstrijd al 3 keer heeft gewonnen. Dit is ook een leuke bijkomstigheid van wedstrijden in het buitenland.

De dagen voor de wedstrijd is het druk, pastaparty op vrijdagavond, zaterdag inchecken van de bike en overige spullen. Inchecken in het hotel in Vitoria en zorgen voor voldoende rust. Ik voel me al een aantal dagen niet zo goed, ben moe, buikpijn, slaap slecht, licht verkouden en onzeker. Maar ik weet dat dit van de spanning komt en meestal is dit een goed voorteken.

Na een slechte, onrustige nacht gaat het dan toch echt gebeuren. Mijn 4e full triatlon in het mooie Vitoria. Om kwart voor 9 starten de pro’s, gevolgd door een massastart vanaf het strandje voor alle agegroupers. Een heftige start, dus op het gemakkie achteraan starten. Ik zwem aan de buitenkant, wel teveel meters, maar zonder al teveel problemen.

Tijdens de wissel zie ik twee dames uit mijn agegroup. Daar ben ik heel blij mee, want dan heb ik goed gezwommen denk ik! Weer een paar minuten sneller dan in Roth in ieder geval. Het slechte weer wat is voorspeld voor vandaag is gelukkig nergens te bekennen op het fietsparcours. De eerste 2 rondes van 73 km zijn prachtig, op sommige stukken wel veel wind, maar heerlijk in het zonnetje. Op de klimmetjes voel ik dat het al erg warm is en ik houd me strikt aan mijn voeding(drink)schema. Ik voel me sterk op de fiets, de extra fietskilometers die ik samen met Frank heb gemaakt en de krachttraining van Jaap lijken effect te hebben. Maar hou ik dit vol tot het einde? Ik weet dat het lopen waarschijnlijk heel moeilijk zal worden dus ik blijf pushen op de fiets en ik probeer zoveel mogelijk voorsprong te nemen op de fiets. Ik heb namelijk ook mijn derde concurrente ingehaald en lig ik nu eerste in mijn agegroup. In het laatste rondje van 34 km zit nog een klimmetje van 10%, mijn benen ontploffen maar dan kan ik eindelijk richting de stad.


Het lopen in Vitoria is één groot feest, zoveel support, ik hoop dat het mij gaat helpen tijdens de laatste 42 km. Na een vlotte wissel en toiletbezoekje kan ik beginnen met de marathon.

Tot mijn grote verbazing gaat het lopen lekker. Geen pijnlijke achillespezen en mijn enkels voelen zelfs soepel. Toch is het lopen van een marathon tijdens een triatlon elke keer weer een beproeving. Misselijkheid afgewisseld met goeie momenten. Mijn benen en ademhaling voelen wonderbaarlijk goed en na een tijdje weet ik dat het misselijke gevoel steeds maar van korte duur is. Toch kan ik, én durf ik niet harder te lopen.

Ik kom Lisa Goertz een aantal keren tegen, een van de Canadese triatleten die we afgelopen donderdag hebben leren kennen. Zij heeft zelf de halve gedaan en moedigt mij nu hartstochtelijk aan. Ik kan blijven lopen en wandel alleen bij de drankposten. Het is inmiddels dik 30 graden, dus ik moet voldoende drinken + mijn gel, gum, zoutpil, gum (in die volgorde) op de 4 posten per rondje van 10,5 km. Ik geniet van alle aanmoedigingen en de kilometers ‘vliegen’ voorbij. Na mijn eerste rondje zie ik een van mijn concurrentes en ik bedenk dat ik dus een ronde voorsprong heb. Als ik kan blijven lopen en niet teveel hoef te wandelen dan is een podiumplaats in de pocket. Dit geeft me zelfs nog meer motivatie om door te blijven gaan, ik wil de eerste plaats nu vasthouden.


In het laatste rondje begin ik te rekenen, voor zover dat in dit stadium van de wedstrijd nog mogelijk is, en ik denk dat een tijd onder de 11.40 mogelijk moet zijn. Mijn goede vorm van de laatste weken en een sterke wedstrijd in Oud Gastel wordt hiermee bevestigd. De aanmoedigingen zorgen ervoor dat mijn ‘smile’ niet meer van mijn gezicht te krijgen is. De laatste keer door het stadion is fantastisch, nog een lusje en dan terug naar het stadion om te finishen. En dan na een lang dagje sporten finish ik in 11.34 uur, ik kan het niet geloven. Ik word gelukkig opgevangen door geweldige vrijwilligers en krijg een heerlijke knuffel. Een dikke PR en 1e dame 50-54.

Triathlon Vitoria-Gasteiz live it with passion!

Plaats een reactie

Reactie op

*
*

 
Spelregels om weer veilig samen te sporten   Informatie voor sporters   Blijf thuis, als je verkouden of… Meer >
 
Hervatten van de trainingen. Het kabinet heeft de maatregelen ter bestrijding van het Coronavirus weer versoepeld. Daardoor zijn er… Meer >
 
Naam           : Judith Pouw Woonplaats : Tilburg Beroep         : Haptotherapeut en… Meer >
 
Naam           : Mirjam Smit Woonplaats : Tilburg Beroep         : Grafische… Meer >
 

Bootcamptrainingen

01 april 2020
Tijdelijk geen Bootcamptrainingen meer bij TRR De bootcamptrainingen werden tot voor kort binnen de TRR verzorgd door Marco Poortier.… Meer >
 
 
01-04-2020 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
01-02-2020 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
01-12-2019 Meer >
 
 
01-12-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
29-10-2019 Meer >
 
29-10-2019 Meer >
 
 
23-10-2019 Meer >
 
 
 
29-09-2019 Meer >
 
 
29-09-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
31-07-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
31-05-2019 Meer >
 
31-05-2019 Meer >
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
informatie Privacyverklaring Adverteren
Terug naar boven