Nieuws

Einduitslag PR Competitie 2018

31 december 2018 door Juriaan Lemmens
www.tilburgroadrunners.nl
Op 1 december eindigde de PR Competitie 2018 van de TRR. Deze competitie is indertijd opgezet om de wedstrijddeelname door onze jeugd te stimuleren en dat is gelukt. Maar liefst 52 recreatieve jeugdleden hebben dit jaar minimaal één wedstrijd gelopen. In totaal zijn 230 wedstrijden geregistreerd.

PR punten kunnen worden verdiend door wedstrijden te lopen of door een Persoonlijk Record (PR) te verbeteren. De positie in een wedstrijduitslag is daarmee niet relevant. Dat maakt de hardloopwedstrijden eerlijk, want je loopt het hele jaar tegen een gelijkwaardige tegenstander, namelijk jezelf.

Na het verwerken van alle bekende wedstrijduitslagen en het doorvoeren van een correctie op de uitslag van De Galgenloop (zie onder) is de einduitslag berekend. Deze staat per categorie in de onderstaande tabellen. Hierin is de plaats in de categorie en de overall positie (rang) vermeld. Tijdens de Chocoborrel zijn de ereprijzen uitgereikt. Naast een beker kregen de jeugdleden op het podium ook een TRR T-shirt in de nieuwe stijl. Dat kan het komende seizoen tijdens wedstrijden gedragen worden om weer extra PR punten te scoren.


Junioren Jongens (14)


Junioren Meisjes (8)


Pupillen Jongens (15)


Pupillen Meisjes (15)
Correctie Galgenloop

Bij het verwerken van de uitslagen vielen twee wedstrijden op. Bij Galgenloop was op de jeugdafstanden schijnbaar door iedereen erg hard gelopen en bij de 1 EM van de Tilburg Ten Miles vielen de looptijden juist iets tegen. Dit kan komen door wisselende loopomstandigheden, maar ook door een afwijkende lengte van het wedstrijdparcours. Beide wedstrijden hadden een nieuw parcours. En een te korte wedstrijdafstand levert (onterecht) een PR op dat de rest van het seizoen moeilijk te verbeteren is. Terwijl een te lang parcours kan verbloemen dat er wel degelijk een PR is gehaald. Om er achter te komen in hoeverre er mogelijk sprake was van afwijkende parcourslengtes, is een eenvoudige data-analyse* uitgevoerd.

Voor de TTM kwam hier een schatting van de parcourslengte van 1640 [m] gemiddeld uit (= +1,8%). Maar het is niet aannemelijk dat bij dit grootse evenement de parcourslengte niet klopt. En er zijn plausibele verklaringen voor de afwijkende looptijden zoals:
- Na de zomervakantie is er toch iets aan conditie ingeleverd.
- Door de drukte (1032 lopers) was het moeilijk om de ideale lijn te lopen of om überhaupt door te lopen.

Voor de Galgenloop gaf de analyse bij iedereen een te korte wedstrijdafstand aan (gemiddeld -16%). Dit resultaat is aannemelijk, aangezien:
- De aanwezige trainers normale prestaties hadden waargenomen.
- Het parcours een rondje om de boerderij was, dat 1 tot 4 maal gelopen werd.
Daarom is de wedstrijduitslag aangepast zoals weergegeven in onderstaande tabel. Voor Gwen, Lynn, Tim en Lieve heeft dat nog extra PR punten opgeleverd.


Tabel Correctie Galgenloop 2018


* Toelichting data-analyse (voor de liefhebbers)

Een handig en veelvuldig gebruikt hulpmiddel voor het vergelijken en voorspellen van duursportprestaties is de formule van Pete Riegel: t2/t1= (d2/d1)1,07
met t1= looptijd wedstrijd 1; d1= afstand wedstrijd 1
met t2= looptijd wedstrijd 2; d2= afstand wedstrijd 2
Deze formule geeft het verband aan tussen 2 wedstrijden, gelopen door een persoon onder dezelfde condities.

Met de omgebouwde formule van Riegel (d2= d1x (t2/t1)1/1,07) is met de gemeten looptijden van de Galgenloop en die van de TTM Family Run (t2) een schatting te maken voor de werkelijke afstand (d2) van de betreffende wedstrijden. Hiervoor zijn andere relevante wedstrijduitslagen van de betrokken lopers als referentiewedstrijden (t1, d1) nodig.

Voor de Galgenloop waren 39 referentiewedstrijden beschikbaar. Hieruit kwamen 39 schattingen, die allemaal op een te kort parcours wezen: (-6%, -26%) met een gemiddelde van -16% en een standaarddeviatie σ = 5%. Uitgaande van een 16% te kort parcours en weer gebruik makend van de formule van Riegel, zouden de wedstrijdtijden op de volgende manier gecorrigeerd moeten worden:
Gecorrigeerde wedstrijdtijd = gemeten tijd x (0,84)-1,07= gemeten tijd x 1,20509

Deze correctie is doorgevoerd omdat aan onderstaande criteria werd voldaan:
- De mogelijke afwijking van de parcoursafstand moet voor alle deelnemers praktisch hetzelfde zijn.
- Met deze correctie komen de resultaten in lijn te liggen met die van wedstrijden in dezelfde periode.

Voor de schatting van de parcourslengte van de TTM zijn 30 referentiewedstrijden gebruikt. Het gemiddelde resultaat was een parcourslengte van 1640 [m] (= +1,8%, met σ = 100 [m]), maar met een niet eenduidige verdeling tussen te kort (43%) en te lang (57%).
Plaats een reactie

Reactie op

*
*

 
Algemene opmerking: Voor alle trainingen geldt: kom zo kort mogelijk van tevoren naar de training en vertrek na de training… Meer >
 
Beste Leden,   Zoals eerder gemeld op deze website gaan de trainingen van de Tilburg Road Runners vanaf 2 juni weer van… Meer >
 
Naam           : Judith Pouw Woonplaats : Tilburg Beroep         : Haptotherapeut en… Meer >
 
Spelregels om weer veilig samen te sporten   Informatie voor sporters   Blijf thuis, als je verkouden of… Meer >
 
Hervatten van de trainingen. Het kabinet heeft de maatregelen ter bestrijding van het Coronavirus weer versoepeld. Daardoor zijn er… Meer >
 
 
 
 
01-04-2020 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
01-02-2020 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
01-12-2019 Meer >
 
 
01-12-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
29-10-2019 Meer >
 
29-10-2019 Meer >
 
 
23-10-2019 Meer >
 
 
 
29-09-2019 Meer >
 
 
29-09-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
31-07-2019 Meer >
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
informatie Privacyverklaring Adverteren
Terug naar boven