Nieuws

Marathon Antwerpen

01 mei 2019 door 
www.tilburgroadrunners.nl
Zondag 28 april heb ik mijn vierde marathon gelopen. Na mijn debuut in Tilburg (2017), Amsterdam (2017) en Rotterdam (2018) koos ik voor Antwerpen. De dag voor de race heb ik mijn startnummer opgehaald bij de Expo, op een desolaat terrein op Linkeroever. Niet echt sfeervol, versterkt nog door het koude en winderige weer. Voor de wedstrijddag was ook nog veel regen voorspeld en ik zag het niet zo zitten om 42 km doorweekt door Antwerpen te rennen.

Zondag om 9.00 startte de Marathon op Linkeroever bij een temperatuur van 10 graden, bewolking, wat wind en af en toe wat spatjes regen. Eigenlijk een ideale looptemperatuur, en de weersvoorspelling qua regenbuien viel uiteindelijk gelukkig mee. Mijn beste marathontijd liep ik in Rotterdam: 3u50. Ik had mezelf daarom als (enig) doel gesteld mijn PR te verbeteren. Omdat ik in de opbouw naar de marathon al regelmatig 30 km afstanden had gelopen, waaronder de Attila Run (trouwens onder echt barre omstandigheden) waarbij ik de 30 km binnen de 2u30 liep, dacht ik te starten achter de pacers van 3u30. Ik wist dat ik dat wel 30 km zou volhouden, maar of ik dat nog eens 12 km zou kunnen, was de vraag. Ambitieus doel, maar het zou sowieso wel leiden tot een verbetering van mijn PR dacht ik.

Inderdaad ging ik lekker van start. Tegen de wind had ik armstukken van de racefiets aangedaan, een goede beslissing. Want door de regen en wind was het behoorlijk fris onderweg. Vrijwel direct doken we de Waaslandtunnel in, dat was een warme 2 kilometer onder de grond. Dan was die frisse lucht buiten toch beter. Na 7 kilometer liepen we over de kaai vlakbij de Grote Markt, waar ik 35 kilometer later de finish over zou gaan. Dat duurde nog wel even!

Wat volgde was een route door de dorpen rond Antwerpen. Plekken waar je normaal niet komt, maar waar in ieder centrum wel een enthousiast publiek langs de route stond. Nadeel vond ik de vele bochten. Straat linksaf, dan weer straat rechtsaf. En men was niet gewoon om de drankposten aan te kondigen. Daardoor miste ik de eerste al. In Nederland staat meestal keurig een bordje met 'drankpost 100m' en soms nog zelfs erbij vermeld wat en in welke volgorde er bij de post te drinken en te eten is. Door het vele bochtenwerk was ik mijn oriëntatie kwijt en leek ik steeds verder van Antwerpen af te lopen, maar in werkelijkheid gingen we met boog tegen de klok in om de stad heen.

Ter hoogte van Deurne, vanaf een kilometer of 32, merkte ik dat de afstand tot de pacers van 3u30 inderdaad geleidelijk iets groter begon te worden. In de kilometers daarna verloor ik ze uit het oog. En waar ik eerder steevast onder de 5.00 minuten per km liep, liep ik daar vanaf nu boven. Maar nog altijd stukken sneller dan in Rotterdam een jaar eerder. Na enkele lange rechte stukken liep de route omhoog Park Spoor Oost in. Wind en regen pal tegen. En dat na 37 km is best pittig. Maar ondanks dat voelde ik me op dit punt beter dan bij alle voorgaande marathons! Om het park uit te komen, moesten we omlaag over een weggetje van een aantal tientallen meters bestraat met schots en scheef liggende oude kasseien. Dat is na 38 km geen pretje voor de voeten en alle drukpunten kregen het extra zwaar te verduren!

De laatste kilometers gingen langs het prachtige MAS, weer met de wind en regen tegen, en tenslotte draaide ik de kaai op. Nog maar anderhalve kilometer! Twee bochten en met een glimlach de finish over! In een eindtijd van 3u30! Beter dan ik had durven dromen!!

Na afloop voelde ik me ook nog best goed, stukken beter dan na de eerste drie marathons! Ik denk dat mijn goede resultaat komt door een combinatie van perfect loopweer (geen zon, niet warm, veel zuurstof) en de 30+ duurloopkilometers die ik sinds januari al in de benen had. Ik kon het niet echt geloven toen ik onder de finishboog doorliep: 3u30, bizar snel. 20 minuten sneller dan in Rotterdam en maar liefst 42 minuten sneller dan mijn debuut in Tilburg.

De medaille heb ik de hele dag trots gedragen! In de nacht kwam echter de stijfheid, de pijn in de benen. Die was heftiger dan bij mijn eerdere marathons. Maar dat hoort erbij en neem ik graag voor lief na mijn prestatie. En nu? Een vijfde marathon ga ik zeker lopen, ergens voorjaar 2020! Doel? Als het even kan onder de 3u30 maar dan moeten de weersomstandigheden wederom perfect zijn! :-)
Plaats een reactie

Reactie op

*
*
Marianne 2 mei 2019 11:13
Leuk verhaal Kalle en zet hem op voor de volgende Marathon.

 
Naam            : Ardie Gijsbers Woonplaats   : Tilburg Beroep      … Meer >
 
Algemene opmerking: Voor alle trainingen geldt: kom zo kort mogelijk van tevoren naar de training en vertrek na de training… Meer >
 
Naam           : Judith Pouw Woonplaats : Tilburg Beroep         : Haptotherapeut en… Meer >
 
Beste Leden,   Zoals eerder gemeld op deze website gaan de trainingen van de Tilburg Road Runners vanaf 2 juni weer van… Meer >
 
Spelregels om weer veilig samen te sporten   Informatie voor sporters   Blijf thuis, als je verkouden of… Meer >
 
 
 
 
 
01-04-2020 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
01-02-2020 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
01-12-2019 Meer >
 
 
01-12-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
29-10-2019 Meer >
 
29-10-2019 Meer >
 
 
23-10-2019 Meer >
 
 
 
29-09-2019 Meer >
 
 
29-09-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
31-07-2019 Meer >
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
informatie Privacyverklaring Adverteren
Terug naar boven